Other Remia websites
Verkooppunten
Remia - Sauzen, dressings en vetten - Een familiebedrijf sinds 1925

Minister Schippers bezoekt Remia-fabriek in het kader van verbetering productsamenstelling

Publicatiedatum: vrijdag 07 maart 2014

Den Dolder, 6 maart 2014 - In het kader van het nationaal Akkoord Verbetering Productsamenstelling bracht minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) vandaag een bezoek aan de fabriek van Remia in Den Dolder. Zij werd daarbij vergezeld door de VVD afdeling Zeist en door de verschillende partners uit het bedrijfsleven: de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI), het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) en Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Doel van het bezoek was om de minister in de praktijk te laten zien op welke manier bedrijven werken aan de reductie van zout, verzadigd vet en calorieën in producten. Daarnaast gaf VVD-wethouder Jacqueline Verbeek-Nijhof tijdens het bezoek een toelichting op de lokale aanpak voor gezond gewicht in de gemeente.

De minister en de vier brancheverenigingen (FNLI, CBL, KHN en Veneca) ondertekenden eind januari het Akkoord Verbetering Productsamenstelling met als doel om de verbetering van producten en maaltijden over de hele linie te verbreden en versnellen, zodat consumenten vanzelf minder zout, verzadigd vet en calorieën binnenkrijgen. Minister Schippers: “Het verbeteren van de productsamenstelling gaat niet altijd van vandaag op morgen. Er zijn uitdagingen voor behoud van de smaak maar ook technologisch vraagt het wel wat. Het is mooi om te zien hoe daar oplossingen voor worden gezocht en dat bewijst weer hoe belangrijk het is dat bedrijven blijven investeren in innovatie voor een gezonder productaanbod. Toch kan het tempo nog hoger. Dat willen we bereiken door middel van ambitieuze en haalbare normen die uit het akkoord voortkomen.”

Remia: gezondere productsamenstelling, geen smaakconcessies

Sauzenfabrikant Remia gunde minister Schippers een kijkje in haar fabriek in Den Dolder. Het bedrijf heeft de laatste jaren ingezet op reductie van zout, suiker en verzadigd vet in haar producten. Het zoutgehalte is over het gehele assortiment met 5% teruggebracht en 90% van alle Remia producten voldoet aan de ‘Ik kies bewust’-norm (het Vinkje). Remia directeur Karel de Rooij: ”Remia streeft voortdurend naar een gezondere productsamenstelling, waarbij geen concessies worden gedaan aan de smaak. De introductie van Friteslijn, een fritessaus met slechts 5% olie, is hier een goed voorbeeld van; verantwoord en toch erg lekker.”

Akkoord Verbetering Productsamenstelling

Het bedrijfsleven (retail en producenten) heeft voor een aantal productcategorieën al afspraken gemaakt. Dit wordt, met de ondertekening van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling, stapsgewijs uitgebreid naar meer productgroepen. Eerder werden al goede stappen gezet om zout in groenteconserven en zout én verzadigd vet in diverse soorten vleeswaren te reduceren. Ook in brood en Goudse kaas is de hoeveelheid zout gestaag afgenomen. De eerstvolgende stap is om ook voor koekproducten, soepen en sauzen tot maximumnormen te komen.

Minister Sheppers bezoek Remia

Foto: Els Bonten

Op de foto van links naar rechts: Murk Boerstra (adjunct-directeur FNLI), minister Edith Schippers, Marc Jansen (directeur CBL), wethouder Jacqueline Verbeek-Nijhof (gemeente Zeist), Hans van der Kooij (domeinmanager KHN), Karel de Rooij (directeur Remia)